Hoteluri și Pensiuni din România

Casa Tradițiilor de pe Valea Izei – loc al oamenilor cumsecade

elefant.ro

Câți dintre voi nu vă gândiți la Maramureș ca zona aceea a țării unde tradițiile se păstrează neschimbate de acum sute de ani, unde femeile merg duminica la biserică îmbrăcate în straie populare, unde pe masă sunt așezate cu sfințenie, zi de zi, slana și palinca de prune, unde fiecare casă are la intrare o poartă maramureșană de toată frumusețea.

Acum, dacă ați fost vreodată în Maramureș, știți că lucrurile nu stau chiar așa și că e destul de greu să mai găsești case tradiționale, că straiele populare există însă sunt ținute în lada de zestre și scoase doar la sărbătorile mari, iar pensiunile tradiționale, așa cum visăm noi la ele sunt puține. Tocmai de aceea ne entuziasmăm foarte tare când găsim asemenea bijuterii, când vedem că oamenii din zonă au înțeles că prin autentic și tradițional vor reuși să cheme la ei turiștii, nu cu vile colorate țipător, cu termopane și umbrele de soare branduite în curtea casei.

Pe Valea Izei, la Ieud, satul de unde a plecat Hrușcă, am găsit Maramureșul viu, autentic, cel pe care vrem să-l cunoască toți românii și toți turiștii străini. La Ieud am găsit Casa Tradițiilor, una dintre cele mai frumoase pensiuni din România.

=> Rezervă aici o cameră la Casa Tradițiilor din Ieud

“Loc al oamenilor cumsecade, harnici și păstrători ai obiceiurilor, cu ușa deschisă pentru oaspeți.” – Casa Tradițiilor

Ce ne place cel mai mult la Casa Tradițiilor din Ieud?

  • Mâncarea e punctul lor forte, dacă le urmărești pagina de facebook, o să vrei să te urci în fiecare zi în mașină sau în tren și să pleci într-acolo. Totul e făcut în casă – de la pâine la deserturi, toate arată grozav!
  • Proprietarii pensiunii dețin și o fermă de animale, având sute de oi și capre, zeci de vaci, cai și orătănii;
  • La prepararea mâncării se folosesc ouă, lapte și carne din ferma proprie, aceastea fiind 100% naturale. Pâinea se coace în cuptorul pe lemne din gospodărie, magiunul, dulceața și siropurile sunt fabricate după rețete tradiționale, iar cartofii și legumele sunt, de asemenea, cultivate de gazde;
  • Pensiunea nu are camere multe, astfel încât gazdele au mai mult timp să acorde atenție fiecărui oaspete care le calcă pragul;
  • Fiecare cameră este amenajată și decorată diferit, dar toate păstrează stilul tradițional:
  • Camera cu rudă – locul în care este servită masa – este, probabil, locul preferat din casă, acolo unde se află și șemineul.=> Rezervă aici o cameră la Casa Tradițiilor din Ieud

Cum ajungi la Casa Tradițiilor?

Din Baia Mare, fie cu mașina, fie cu un microbuz privat din Autogara Baia Mare. Distanța până în satul Ieud este de 88 de kilometri pe ruta Baia Sprie – Cavnic – Budești – Bârsana – Rozavlea – Ieud, pe Drumul Județean 184. O altă rută pentru a ajunge în Ieud este pe drumul național 18 prin Pasul Gutâi, aceasta fiind puțin mai scurtă decât prima rută prin Cavnic.

Din Sighetu Marmației se poate ajunge în Ieud prin localitățile Bârsana și Rozavlea, pe drumul județean 186 și apoi pe drumul județean 186C, distanța dintre cele două localități fiind de 44 de kilometri.

O altă variantă pentru a ajunge în Ieud este din orașul Borșa, prin localitățile Moisei, Săcel, Săliștea de Sus și Dragomirești, distanța dintre cele două localități fiind de 42 de kilometri.

Cât costă o cameră la Casa Tradițiilor din Ieud?

Prețurile sunt mai mult decât decente pentru ce oferă, adică 100 de lei camera dublă, 120 cea triplă și 160 de lei pentru un apartament – costul este pe noapte/cameră. Dacă vreți să și mâncați la pensiune, micul dejun este 20 de lei de persoană, iar prânzul și cina – fiecare cu câte 3 feluri de mâncare costă 25, respectiv 30 de lei pentru cină (prețurile sunt de persoană).
=> Rezervă aici o cameră la Casa Tradițiilor din Ieud

Ce poți să faci 2 zile lângă Ieud?

=> Rezervă aici o cameră la Casa Tradițiilor din Ieud

© Credit foto: www.casatraditiilor.ro

______________________

Pentru mai multe fotografii și alte pensiuni și hoteluri frumoase din România, hai și pe pagina noastră de Facebook!

elefant.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *